Dit is de voorkant van het proefschrift van dr. Olga Meulenbroek. Deze illustratie hoort bij een serie die ik “syntheses” noem.
Een synthese is een samenstelling van veel elementen: abstract en realistisch, symbolisch en letterlijk. Deze elementen kwamen voort uit de gesprekken die ik had met de auteur. Tegelijk komen ook verschillende technieken samen: potlood, pen en digitale verwerking.
Centraal op de kaft staat een vlinder (Apollovlinder, Parnassia apollo). De vlinder representeert de vluchtigheid en Apollo was de oud-Griekse god van (o.a.) kennis. Deze combinatie symboliseert het breekbare brein, wat het onderwerp was van het promotietraject.
De vlinder bevindt zich in een lijst zoals je die aantreft in een natuurhistorisch museum. Enerzijds verwijst de lijst naar de werkzaamheden van de auteur bij het Natuurmuseum Nijmegen. Anderzijds staat het symbool voor onze pogingen om onze herinneringen te bewaren, iets dat voor mensen met Alzheimer steeds moeizamer gaat.
Op detailniveau zitten verschillende geabstraheerde structuren in de lijst. Van buiten naar binnen kun je herkennen: botstructuur van de schedel, hersenvlies en hersenen. In de complexe hersenen kun je een complex doolhof ontdekken: er is één route die de vier hoeken verbindt.