Dit is het ijsvogeltje van mijn logo. Als je het logo zou printen, uitknippen en vouwen kun je er een 3D-vogeltje van maken (het logo is wellicht erg klein, je kunt hier een grote versie downloaden).
Bij een vouwmodel bekijk je letterlijk iets van meerdere kanten: links, rechts, boven, onder, binnen en buiten. Als ik met een project bezig ben, probeer ik ook van meerdere kanten te kijken. Vaak komen dan de beste ideeën naar voren. Het vouwijsvogeltje is dus een logische keuze voor mijn logo.
In elkaar gevouwen past het ijsvogeltje precies over een wasknijper heen. Je kunt het dus op een takje laten zitten of op de rand van een glas of vaas. Het uiltje hieronder kan dat ook.
Het in elkaar zetten van een vouwdier is een klusje dat een beetje precisie en geduld nodig heeft. Maar het is ontspannend fröbelen. Het ontwerpen duurt iets langer. Voor het ontwikkelen van een vouwmodel bekijk ik een dier goed van alle kanten. Wat is de vorm van het lichaam? Welke typisch lijnen zitten er in? Wat is een kenmerkende houding? En, ook niet onbelangrijk, wat zijn de kleuren? Voor de meeste modellen gebruikte ik foto`s, maar het konijn hieronder was een portret van onze eigen huiskonijntje (een dwergrex, kleur castor) (dus niet het konijn op de achtergrond…).
Deze cavia zit nog in de proeffase. De vorm is er in grote lijnen, maar de kleine onderdelen passen nog niet goed in elkaar. Waarschijnlijk moet ik nog twee of drie proefmodellen maken voordat ik er tevreden mee ben. Dan nog de oortjes en de pootjes. En natuurlijk de kleuren.