Educatorei

TEKENEN OP REIS

Na mijn studie ben ik een half jaar gaan reizen, als backpacker door Nieuw-Zeeland. Daar heb ik veel getekend. Een aantal kwamen er terecht in mijn dagboek, maar veel tekeningen heb ik daar afgegeven of achtergelaten. Jaren later kreeg ik ineens een e-mail:

Hello Horst -

I’ve just been sorting and filing all sorts of treasures from the days when I had The Fernery on Stewart Island -

Your drawing is amongst them -

Have just written a snail mail letter - hoping the address you left with me will still find you?

Decided I’d try the email as well -

Please let me know if you receive this -

Best wishes -

Elspeth

De bijbehorende brief ben ik helaas kwijtgeraakt in een verhuizing, maar ik heb nog wel een scan van de tekening die ik had achtergelaten.

varen

Het bericht was afkomstig van Elspeth van The Fernery op Stewart Island (het derde eiland van Nieuw Zeeland). The Fernery is (was?) een galerie die natuurtekeningen en schilderijen presenteert. In de brief vertelde ze dat ze mijn tekening hadden bewaard en gebruikt voor ansichtkaarten. De tekening had ik geruild voor een koker en een aantal vellen papier. En omdat ik een ansichtkaart wel een goed idee vond, heb ik er zelf ook maar een kaart van gemaakt.

kaart

Ik verwacht niet nog veel tekeningen op deze manier terug te vinden. Om toch wat te laten zien heb ik een paar foto`s van mijn dagboek genomen.

boek1

De tekening van de boomvaren maakte ik in een hut in een boomvarenbos. Het regende een paar dagen hard, de paden waren overstroomd en ik had geen kaart van het gebied. Enigszins verdwaald dus.

boek3

Deze tekening maakte ik ter ere van het moment dat ik een kiwi (de vogel, niet het fruit) in levende lijve zag. En hoorde: ze zijn best lawaaiig. Het gaat om de Bruine Kiwi (ondersoort Stewart Island Brown Kiwi).

boek4

Dit zijn de Mouraki-boulders. Enorme ronde rotsblokken die verborgen zijn in de bodem van de oostkust van het Zuid-eiland. De golven eroderen de zachte bodem weg en de bollen blijven liggen, alsof een reuzenkind heeft geknikked.

boek5

Tja, overal varens. Zelfs het toeristisch logo van Nieuw-Zeeland is een varen. Dit is het parapluvarentje, een klein en fragiel varentje, maar heel mooi.